Skip to content

10 Tévhit a napelemes rendszerekről

1. A napelemes rendszer túl drága

A gyártási technológiák jelentős fejlődésének és az automatizálásnak köszönhetően a napelemes rendszerek ára évről évre csökken. Az ár csökkenés mellett viszont a napelemek teljesítménye folyamatosan nő. Míg a 2019-es években 250-290 Wp panelokkal dolgoztunk a 2020-as évben már 350-380 Wp  teljesítményű panelokat telepítettünk.  

2. A napelemes rendszer által termelt áramot a szolgáltató nem veszi vissza, vagy csak nagyon alacsony áron

A szaldós elszámolás révén amennyi villamos energiát elfogyasztunk, annyit át is vesz az áramszolgáltató ugyanazért az árért. Az állam 2007-ben törvénybe iktatta, hogy 50 kW teljesítményig kötelező az áram átvétele. Mindenhol meg van adva a lehetőség, hogy nullára csökkentsük a villanyszámlánkat. Ezért célszerű akkora teljesítményű napelemes rendszert tervezni, amekkora a saját fogyasztásunkat lefedi, erre szolgál a szaldós elszámolás, azaz az éves szinten megtermelt és elfogyasztott energia különbségét kell rendezni az áramszolgáltató felé. Ha a rendszer termelése teljes mértékben lefedi a fogyasztásunkat, akkor semmilyen fizetési kötelezettségünk nincs az áramszolgáltató felé. A szaldós elszámos 2023. december 31-ig igényelhető abban az esetben ha saját forrásból valósítjuk meg a telepítést. Pályázat igénybe vétele során illetve 2024. január 1-től csak bruttó elszámolási formát választhatunk.

3. A napelem telepítés nagy átalakításokat kíván a tetőn és a tetőszerkezeten

A napelem telepítés mindössze pár cserép felhúzásával, a szarufára való tartó kampó lecsavarozásával, majd visszahelyezésével jár a tetőn. A kampókra csavarok segítségével felhelyezzük a tartószerkezetet és erre a szerkezetre telepítjük a napelemes panelokat. A tetőszerkezetek bőven túl vannak méretezve, semmilyen jelentős többletterhelést nem okoz a napelemes rendszerünk. 

4. A napelem nem elég hatékony, még mindig alacsony a hatásfoka

A hagyományos napelemek hatékonysága 22% körülbelüli adat, ez pontosan azt jelenti, hogy a napelemet ért napsugárzás hány százalékát tudja hasznosítani az adott napelem. Azaz, ha 100 W napsütés éri 1 órán keresztül akkor a napelemek körülbelül 22 Wh energiát tudnak előállítani. Valójában ez számunkra -mint felhasználó- egyáltalán nem fontos, hiszen mi nem a Wh-ért fizetünk, hanem a napelem rendszerért. Ez a mutatószám rendkívül fontos a napelem fejlesztőknek, mert ezáltal tudják kimutatni sikereiket, viszont vásárlóként nem kapunk belőle pontos információkat. A nagy hatásfokú napelemek többféle félvezetőből állnak, szemben a széles körben alkalmazott szilíciummal. Az alapanyagok ritka félvezetők, nehezen beszerezhetőek és nagyon megdrágítják az előállítás költségeit. Az újonnan megjelenő bifaciális napelemek nagy előnye, hogy mindkét oldala képes áramot előállítani, melynek köszönhetően 25-32% több elektromos áramot képes előállítani.

5. A napelem nem termel felhős időben

A napelem legjobban tiszta időben, déli tájolás mellett, alacsony hőmérsékleten termel. Azonban ez az állapot ritkán fordul elő. Mivel leggyakrabban az ideálistól eltérőek a tájolási és sugárzási viszonyok, a napelemek fontos tulajdonsága az egységnyi teljesítményre jutó egész éves energiatermelés. Ez magában foglalja azt, hogy felhős időben, télen mennyit termel. Fontos megvizsgálni, hogy milyen napelemes rendszert telepíttetünk. Érdem elgondolkodni a drágább azonban külön termelő és ezáltal monitoringázható rendszeren. Melynek köszönhetően a termelésünk látványosan több lesz a hagyományos rendszerekhez képest.

6. A házam tájolása nem déli, akkor nem is jó?

A SolarEdge rendszernek köszönhetően már nem csak a déli tájolás adta lehetőségeket tudjuk kihasználni. Az okos rendszereknek köszönhetően a dél-keleti illetve dél-nyugati tájolás is teljes mértékben megfelelő lehet, ugyanis az egész éves energiatermelésben nem jelent nagy eltérést, ha pár fokkal eltér a délitől. 

7. A házam tájolása egyáltalán nem alkalmas napeleme telepítésére, akkor nem is tudok napelemet használni?

Lehetséges sík tetőre vagy talajra telepíteni a napelemeket. Ezek előnye, hogy a tájolás pontos beállításával maximalizálhatjuk az energiatermelést. 

8. Érdemes-e várni a technológiaváltásra?

A jelenlegi gyártási technológiát 25-30 évvel ezelőtt dolgozták ki és tökéletesítették, majd a hatalmas támogatások hatására rengeteget telepítettek Európában és a Távol-Keleten. A jelenlegi gyártókapacitás lecserélése sem technológiailag, sem gazdaságilag nem indokolt.

9. A napelemes rendszer valójában nem is működik 30 évig

Elsőre nagyon hosszú távnak hangzik ez a 30 év, egyáltalán, hol lehet látni 30 éves napelemes rendszert? Az 1973 óta, az első olajválság idején kezdték a napelemes fejlesztését, azóta egyre gyorsabb ütemben keresik az alternatívákat a fosszilis energiahordozókra. A mostani rendszerekre már a gyártól is 15 -20 évnyi garanciát válalnak.

10. Ha nem süt a nap, hogyan fogom használni a háztartási berendezéseket? Éjszaka mi történik?

A hálózatra tápláló napelemes rendszer esetében folyamatosan a hálózatra kapcsolódunk, így amikor nem termel a rendszer, vagy csak nem termel eleget, a hálózatból vételezzük a szükséges áramot. A sziget üzem módú napelemes rendszerek esetén pedig a napközben megtermelt és az akumlátorban eltárolt energiát hasznosítjuk.

KÉRJEN AJÁNLATOT MÁR MOST!