Skip to content

Inverterek közötti különbség

Egy napelemes rendszer, egy részt napelemes modulokat tartalmaz melyek napsütés hatására egyen áramot termelnek, másrészt a rendszer egy invertert is magában foglal, amely az egyen áramot váltóárammá alakítja át, amit az elektromos hálózatba táplál.

Jelenleg 3 különböző inverter típust használnak a hálózatba visszatápláló napelemes rendszerekhez.

Hagyományos string inverters

Microinverteres

SolarEdge megoldás

Hagyományos string inverters

A hagyományos típusnak, amelynek a telepítési módszerek közül még mindig a legnagyobb volument képviseli számos komoly hátránya van. A hagyományos rendszereknél a napelemek egy vezetéken vannak sorba kötve ezt nevezzük stringnek. Mivel minden panel egyedi teljesítménnyel rendelkezik, ami a gyártás során előforduló eltéréseknek, a kivitelezési lehetőségeknek és az árnyékolás mértékének függvénye. Összességében a rendszer teljesítménye korlátolt. A hagyományos rendszer megköveteli, hogy minden string ugyanolyan hosszú legyen, a napelem modulok egyforma típusúak és teljesítményűek legyenek és azok ugyanolyan szögben álljanak a nap felé. A gyakorlati megvalósítás során ez kihasználatlan tető felületet vagy szükségtelen duplikációkat eredményezhet a rendszer összetevőiben. A DC kábelek, amelyek egy strinbe csatlakoztatják a napelemeket mind addig magas feszültségűek amíg süt a nap, még akkor is, ha az inverter éppen nem termel a hálózatba. A hagyományos inverter nem tudja lekapcsolni a paneleket, ami komoly kockázatot jelent a szerelőknek és a tűzoltóknak. Egy tradicionális rendszer nem képes nyomon követni az egyes panelek teljesítmény leadását, hőmérsékletét vagy bármilyen más paraméterét. Ez lehetetlenné teszi, hogy távolról azonosítani tudjuk a modulok egyedi hibáit, problémáit.

Microinverteres

A 90-es években egy másik inverter típus mutattak be, ez a microinverter. Ez a típus felhasználja a hagyományos invert funkcióját és lekicsinyíti azt, hogy megfelelő legyen egyetlen napelem panelhez. Minden egyes modul különálló vezérlésével a microinverterek képesek a hagyományos inverterek bizonyos kihívásait megoldani. Ugyanakkor a microinvertereknek is megvannak a saját hátrányaik. Ez a típus megköveteli, hogy minden panel rendelkezzen saját inverterrel és azok egy teljes inverter funkcionalitásával. Ennél fogva jelentősen nagyobb bekerülési költséggel kell számolni a hagyományos inverteres rendszerhez képest.

SolarEdge megoldás

Amikor a SolarEdge elkezdte fejleszteni a SolarEdge megoldást három célt tűzött ki maga elé.

  • Optimalizálja minden egyes napelem modul egyedi teljesítményét
  • Ugyanazt a telepítési módszert és összetevőket használni, mint a hagyományos inverteres rendszerek esetén
  • És árban versenyképes megoldást nyújtson

Végül sikerült kifejleszteniük egy olyan típust, ami megfelel mindhárom kitűzött célnak. A SolarEdge DC optimalizált inverter a korábbi két korábbi típus erősségét optimalizálja. A SolarEdge megoldás két részre bontja a hagyományos invertert.

  • A teljesítmény optimalizálóra
  • És egy leegyszerűsített inverterre

Minden egyes napelemes modulon elhelyezkedik egy teljesítmény optimalizáló, amely a paneleket intelligens panelekké alakítja át. Ezek a teljesítmény optimalizálók panel szinten teszik lehetővé a nyomon követést, és a valós idejű beállítást áram és feszültség ellátásban az egyes napelem modulok optimális munkapontjának meghatározása érdekében. A leegyszerűsített invertert hasonló módon kell szerelni, mint a hagyományos invertert, de csak az egyen áramból váltó áramba történő feszültség átalakításért és a hálózathoz való csatlakozásért felelős.

A SolarEdge megoldás két további megoldással rendelkezik.

  • Az egyes napelem modulokat felhő alapú távfelügyeleti rendszerrel tudjuk nyomon követni, amely elérhető bármilyen számítógépről, tabletről vagy okos telefonról.
  • A másod sajátosság egy tovább fejlesztett biztonsági mechanizmus, a SolarEdge rendszer telepítése során a szerelők ugyanazon kábeleket, csatlakozókat és módszereket használják, mint amit a hagyományos inverternél kell. Ráadásul lehetőség van több napelem panelt telepíteni, hogy kombináljuk a hosszú és rövid stringeket akár a különböző tetőfelületen is

A SolarEdge felhő alapú távfelügyeleti rendszer teljes körű adatszolgáltatást nyújt a modulok, a vezetékek, az inverter és a teljes rendszer szintjén. Ez lehetővé teszi az azonnali feszültség mérést, valós idejű figyelmeztetést és átfogó elemzést. Ezeknek a fontos funkcióknak köszönhetően lecsökken a működési és fenttartási költség. Ráadásul a SolarEdge rendszerben minden egyes panel beépített biztonsági mechanizmussal van ellátva, hogy megvédje a szerelőket a villanyszerelőket és a tűzoltókat. Ha a váltóáramú oldalon a feszültség ki van kapcsolva a magasfeszültségű egyenáramú oldal automatikusan biztonságos szintre csökkenti a feszültséget. Ez a megoldás világszerte megfelel a legújabb biztonsági előírásoknak. Válassza a legjobbat!

KÉRJEN AJÁNLATOT MÁR MOST!