Skip to content

Az olcsó napelemek 5 átka !

A napelemes rendszerek viszonylag magas beruházási költsége miatt sokan törekednek a lehető legolcsóbb megoldás alkalmazására. A napelemekre is érvényes az „olcsó húsnak híg a leve” szólás

1. Gyenge minőségű anyagok felhasználása

A napelemek gyártási költségeit úgy lehet csökkenteni, ha a felhasznált anyagok költségeit is csökkentik. Ezért a különböző alapanyagok minősége is hagy kivetni valót maga után. Ezért csökken a napelem teljesítménye és megbízhatósága hosszú távon. Fontos, hogy figyeljünk oda a garancia időre ne vállaszunk olyan rendszert amelyek csak 1-3 év garanciát vállalnak az általunk választott napelemes rendszerre, hiszen ezen rendszereket egy életre választjuk.

2. Gyártási hanyagság

Az olcsó napelemek sokszor olyan gyártósorokon készülnek, ahol maga a gyártósor is olcsóbb és nincsenek meg a megfelelő gépek a gyártáshoz. Figyeljünk oda a napelemek garancia idejére is. Hiszen nem mindegy, hogy az álltalunk választott napelem 5 év múlva hány % teljesítményt nyújt számunkra.

3. Bizonytalan tulajdonosi háttér

Az olcsó napelemeket gyakran olyan cégek gyártják, amelyek mögött nincs egy olyan stabil tulajdonosi háttér, amely cég nem szavatolja a 10 éves garanciát. A hosszú működé érdekében napelemre, inverterre, optimalizálóra és tartószerkezetre is érdemes minimum 10 év garancia időben gondolkodni ez alatt nem éri meg a rendszert elfogadni. 

4. Alacsony teljesítmény

A napelemes rendszer teljesítményét a legkisebb teljesítményű napelem határozza meg. Ezért, ha csak egy napelem kirívóan rossz, már hosszú távon leromlik az egész napelem rendszerünk teljesítménye. Válasszon az olcsó rendszerek helyett egy megbízhatót. Érdemes úgy nevezett okos rendszert választani, ahol az inverer a napelemekkel egyenként kommunikál és egyenként monitoringozható. Ezáltal a fellépő hibákat is könnyeb javítani.

5. Forró pont, "Hot Spot" kialakulásának nagyobb veszélye

A napelemek áramtermelés közben melegszenek, hőt termelnek. Ha ez a hőtermelés egy kis szakaszon megnő, akkor megvan a veszélye, hogy károsodik a napelem vagy rosszabb esetben teljesen tönkremegy. A napelemeket egyenként tesztelik és vizsgálják, hogy ne tartalmazzon forró pontot, azonban az olcsó napelemek esetén a minőségügyi vizsgálat sem olyan részletes. Amennyiben nem biztos napelemes rendszerében kérjen felülvizsgálatot akár hőkamerás felmérést. Ne feledje a napelemes rendszert egy életre tervezze és ne csak egy rövid pillanatig élvezze a kényelmét.

KÉRJEN AJÁNLATOT MÁR MOST!